Wat is bridge?
Bridge is een denksport die vele elementen in zich heeft die het leven leuk maken. Samenwerking, communicatie, psychologie, humor, logica, strategie en team spirit. Het is veel meer dan een spelletje, dat mag duidelijk zijn. Het is niet voor niks zo dat bridge wereldwijd en onder alle leeftijden populair is. Bridge maakt je scherp, het is gezellig en actief. Daardoor maak je er ook zo snel vrienden mee.
Hoe speel je bridge?
Bridge speel je altijd met een partner. Je speelt twee tegen twee, dus je zit met zijn vieren aan tafel. Winnen doe je door zoveel mogelijk slagen te maken. Hoe dat kan en hoe je daarbij zoveel mogelijk punten kunt behalen leer je in een bridgecursus. Eén spelletje bridge is klaar na ongeveer 8 minuten. Als je een paar spelletjes hebt gehad ga je in een wedstrijd naar een andere tafel met andere tegenstanders. Je komt dus veel mensen tegen. Dat maakt bridge een heel gezellig spel.
Denksport
Hoewel bridge een kaartspel is, wordt winst en verlies niet bepaald door de kaarten. De prestatie wordt altijd vergeleken met spelers die dezelfde kaarten hebben gehad. Je kunt dus slechte kaarten krijgen, maar aan andere tafels krijgen ze die kaarten ook! En daar wordt jouw score mee vergeleken.
Waarom gaan bridgen?
Bridge is een soort grote puzzel: je moet goed nadenken, je concentreren en samenwerken. Maar je speelt het altijd met andere mensen! Je kunt bridgen met vrienden, op een club, of meedoen aan wedstrijden, kroegendrives en competities. Bij bridgen ontstaan vrienden voor het leven.
Om te oefenen kun je ook bridgen op een computer of tablet met de computer als partner en tegenstander, maar ook met jouw partner en twee tegenstanders is mogelijk.
Hoe?
Er zijn verschillende manieren om Bridge te leren.
Wij bieden een online bridgecursus aan waarbij je thuis op een computer of tablet in eigen tempo de lessen volgt. Daarnaast kun je tussendoor het geleerde in de praktijk brengen door op onze locatie, onder deskundige begeleiding, samen met de medecursisten te oefenen.
Doelgroepen die we willen benaderen
We mikken met deze aanpak op de volgende mensen:
- Mensen die op een avond al een gemeenschappelijk sport of activiteiten hebben en met elkaar deze nieuwe sport willen gaan beoefenen. Voor een vereniging een mooie nieuwe activiteit voor haar leden.
- Mensen die door werk en gezinssamenstelling geen vast dagdeel meer vrij hebben. Bridge is een leuk spel voor jonge ouders om op zaterdagavond met vrienden te spelen. Voor een actieve buurtvereniging een mooie activiteit??
- Mensen die over een aantal jaren met pensioen gaan. Jong(er) geleerd is oud gedaan. Voor een bridgeclub goed voor de aanwas van nieuwe leden en kader.
Veel gestelde vragen
1. Wat zijn de kosten voor een cursist?
De kosten per cursist zijn € 68.
Wie graag een boek er bij heeft kan het leerboek “Leer Bridge in een Flits”, deel 1 voor € 14,75 aanschaffen.
2. Wat krijgt de cursist voor het inschrijfgeld:
-
- Toegang tot de onlinecursus Flits1. De theorie kan in deze cursus direct beoefend worden met acht oefenspellen per hoofdstuk.
- Een jaar lidmaatschap voor de online bridge omgeving, Berry’s Internet Club (BIC).
- Instructie en ondersteuning om te spelen in BIC.
- De mogelijkheid om vragen te stellen aan de online begeleider over de gespeelde spellen in BIC.
- Vier live sessies om onder deskundige begeleiding met medecursisten te spelen. Hierbij kunnen natuurlijk ook vragen worden gesteld over de cursus.
3. Wat is de lengte van de cursus
De cursus bestaat uit 10 lessen. Een groep bepaalt zelf de tijdsspanne waarin die lessen worden doorlopen. Dat bepaalt ook de frequentie van de live sessies.
4. Hoeveel tijd kost het bestuderen van een les
Het is zeer persoons gebonden. Deelnemers, die kaart spellen spelen zullen vaak sneller zijn.
De ervaring leert, dat de meeste lessen in een ½ uur geleerd zijn met ca ½ uur tijd voor de oefenspellen. Het kan soms langer duren als de uitleg niet begrepen wordt. In dat geval kan een antwoord op een vraag aan de begeleider zeer goed helpen.
5. Wie zijn de begeleiders
De begeleiders zijn ervaren spelers. De online begeleider is Peter Jansen, een gediplomeerd bridge leraar. De lokale begeleider kan en mag ook een bekende van de groep zijn.
6. Wat gebeurt er aan het eind van de cursus
De deelnemers hebben voldoende kennis om met elkaar of op een club te gaan bridgen.
Door het lidmaatschap van de online omgeving kan men ook nog tot 1 jaar na de start van de cursus zonder extra kosten met spellen trainen om daarmee een aantal vaardigheid diploma’s te halen.
En als er belangstelling voor is kan er een vervolgcursus, Flits2, worden georganiseerd.
7. Hoe geef ik me op
U kunt zich opgeven als groep, als club of individu.
8. Op welke andere spellen lijkt Bridge
Klaverjassen, boerenbridge en rikken zijn kaartspellen die enkele kenmerken van bridge in zich hebben.
Kalenders
Hieronder een overzicht van diverse agenda’s/kalenders (klik op de header om te openen) ...
B.C. Sassem Troef 1 kampioen Hoofdklasse en B.C. Leids Doublet 3 kampioen 1e klasse
Afgelopen zondag zijn de laatste wedstrijden in de districtsviertallen competitie gespeeld. In de...
Kei voor Rina Bijleveld
Op dinsdag 11 februari heeft Rina Bijleveld van B.C. Rijnsburg een kei ontvangen tijdens de viering...